Op deze pagina meer uitleg over welke methode Eet en Leef Haren volgt, en op welke manier jij dit als cliënt merkt.

Methode

De basis vormen de richtlijnen goede voeding (RGV) van de Gezondheidsraad. Hiervan uitgaand volg ik de methode ‘PuurGezond’, van voedingsadviseur en diëtist Karine Hoenderdos, omschreven in haar boek ‘Eet meer!’. Haar insteek verschilt van de ‘schijf van 5’ van het voedingscentrum, is verfrissend, vernieuwend, maar de adviezen zijn altijd wetenschappelijk onderbouwd en verantwoord.

Wat betekent dit in de praktijk voor jou als je bij mij een programma volgt?

Je zult merken dat ik werk met natuurlijke, zoveel mogelijk onbewerkte, producten, waar geen kunstmatige kleur- geur- smaakstoffen en/of kunstmatige suikers  aan zijn toegevoegd. Deze stoffen herkent ons lichaam nl. niet. In het gunstigste geval worden ze onbehandeld weer uitgescheiden, maar in andere gevallen kunnen ze worden opgeslagen. Deze chemische stoffen ‘vervuilen’ onze organen, ze kunnen ons lichaam ziek maken.

Gewoon eten – Echt eten

Verder ga ik uit van ‘gewoon’ eten, voedingsmiddelen die gewoon te koop zijn bij de supermarkt. Geen dieet, geen maaltijdvervangers.

Langzaam wennen

Ik probeer met jou zoveel mogelijk aan te sluiten bij je eigen manier van eten en leven. Onze hersenen houden niet van veranderingen. Veranderen is gevaar! Je lichaam en hoofd moeten langzaam wennen aan een nieuw eet- en leefpatroon. Door de (vaak kleine) veranderingen die je gaat aanbrengen in je leefstijl, je voedings- en beweegpatroon vindt je lichaam een nieuwe natuurlijke balans, passend bij je lichaamsbouw, hierdoor zul je meer energie krijgen en zul je na het afvallen niet meer aankomen.

Gewichtsconsulent of diëtist?

De diëtist begeleidt mensen waarbij het onder- of overgewicht een medische oorzaak heeft, of mensen die in verband met een ziekte een bepaald dieet moeten volgen, zij worden doorverwezen door de huisarts. Als er geen medische oorzaken zijn voor het ontstaan van over- of ondergewicht kan begeleiding door een gewichtsconsulent plaats vinden. Er is dan geen verwijzing door de huisarts nodig. Je spreekt dan van een voedingsadvies i.p.v. een dieet. De nadruk ligt op coaching, begeleiding naar een gezond gewicht, een gezonde levensstijl.

Waar haal ik mijn informatie/inspiratie vandaan?

Hiervoor dank ik: Rineke Dijkinga, Karine Hoenderdos, William Cortvriendt, Marjolein Dubbers, Netty Bom, Amber Albarda, Benne Holwerda, Ralph Moorman, Inge van Haselen, Jesse van der Velde en anderen.