Met overgewicht toch ondervoed!
Zou je denken dat mensen met overgewicht in een van de rijkste landen ter wereld waar allerlei soorten voedsel volop verkrijgbaar zijn ondervoed kunnen zijn? Toch is dat zo. Hoe werkt zo’n proces?
Meer welvaart
In de loop van de tijd steeg de welvaart. We hadden meer geld ter beschikking, ook ons voedingsmiddelenpakket werd steeds uitgebreider, luxer. De voedingsmiddelenindustrie voorzag ons van steeds meer, verfijnder, geraffineerder, producten. We stapten in de loop van de jaren over van bruin op wit brood, op voorgesneden groente, op kant en klaar maaltijden, van water, thee en koffie op frisdranken, van een bakje chips in het weekend naar steeds vaker pizza eten of patat, en we genoten van al deze luxe!
Maar deze vorm van eten had een prijs: overgewicht! We gingen massaal aan de lijn zoals dat heette, wat inhield dat we minder gingen eten, eerst vooral minder vet. Tegenwoordig letten we meer op koolhydraten. Was dat minder eten wel zo gezond voor ons? Ja, we vielen ervan af, maar keerden later, als we weer ‘gewoon’ gingen eten terug op het gewicht van voor het dieet. Het bekende jojo-effect ontstond.
Door dieet tekorten
Door het diëten en onze westerse manier van eten ontstaan er, ondanks dat er een overvloed aan voedsel voor ons beschikbaar is, tekorten. We raken ook met overgewicht, ondervoed! Gevolg is dat we altijd trek hebben, zo ontstaan o.a. ook eetbuien, we kunnen dan niet meer stoppen met eten.
Bovendien krijgt ons lichaam steeds meer giftige stoffen te verwerken in de vorm van light-producten, conserveermiddelen en andere hulpstoffen. Doordat ons lichaam op deze manier uit balans raakt worden we gevoelig voor ziekte. Zo kan het gebeuren dat we in een rijk land als Nederland afstevenen op zes miljoen chronisch zieke mensen! De meeste mensen hebben een tekort aan belangrijke voedingsstoffen als vitamine A en D, ijzer, selenium, foliumzuur en zink. We eten bijna allemaal te weinig gezonde, natuurlijke, onbewerkte producten, zoals groente en fruit, zaden en pitten, peulvruchten, vis en ei, onbewerkt vlees.
Door twee oorzaken lopen we meer risico ziek te worden:
Door tekorten aan belangrijke voedingsstoffen in ons lichaam.
Doordat we teveel gifstoffen binnenkrijgen door ongezonde, onnatuurlijke, bewerkte voeding, stress en bv.